Man ser även på hundarna att tiden går. . .

image26
Kajo och Nalle (4 mån) när vi träffade dem första gången 051201.

Jag skulle egentligen packa just nu, vi ska till Norrbotten på släkt/syskonträff, vi åker kl 17.00. Men jag har städat bland våra kort soch tagit backup på en hel del och då fann jag det här härliga kortet. Mysvovvarna vad fort tiden går.......

Kort minne o Kort koder och på g i regnet . . . .

Eftersom det regnat i ett par dagar så satte VI igång ett projekt inomhus. Nu renoveras MITT rum eller datorrummet som alla de andra säger. Frida och Hanna spacklar, sen ska taket och väggarna målas, ljusram framför garderobsväggen ska upp och så ska jag få nytt trägolv

image25

Vi satte igång i förrgår men nu är det ju fint väder igen så igår var det utearbeten och idag firar RIK 100 år och nya konstgräsplan invigs så idag är det fotboll som gäller. Frida har redan spelat en match mot RIK-P98 och de vann den med 2-0.

Just nu är L-G i Umeå, han har skjutsat in Hanna o Oskar dit eftersom de missade morgonbussen.  Han ringde mig för koden till OK/Q8 kortet hade slutat fungera?? Gissa om jag börjar bli less alla kort och koder. Man har ju massor av kort och vi har tre bensinkort och det är ju helt omöjligt att komma ihåg alla koder på alla kort ffa när de byts ut när de blir gamla och en del koder får man ju inte bestämma själv utan de bestäms av företagen. Så nu stod han vid Shell och undrade vilken kod det var till Shellkortet såklart var kortet nytt sedan någon vecka och koden jag skrivit upp var den till gamla kortet och gamla kortet klippte jag sönder i går och lappen med nya koden hade jag satt på ett säkert ställe så att jag skulle hitta den när jag skulle skriva upp den. Det är bara det att det säkra stället var så säkert att jag hade glömt var det var så jag fick leta efter koden....  men koden till Preemkortet ska ju vara densamma som tidigare så det kortetfungerar antagligen...........

Är det jag eller omvärlden som förändras?

Som de flesta vet ska jag fylla jämt om ett tag och det är väl en av alla saker som händer när man blir äldre att man JÄMT fyller år. Men det är en massa annat också som hänt de sista åren och som tur var har jag annat än ålderna att skylla på men jag undrar om man kan skylla allt på MS:n och medicinen. Fast jag vill ju gärna...  Iaf vet jag ju att sjukdomen medför kognitiva problem och mina problem med språket/talet/orden som blir fel skyller jag helt på MS:n och inte åldern. Däremot det där med minnet är väl lite mer tveksamt men visst kan det delvis skyllas på MS:n ; ). Men segt går det i alla fall att hitta det man vet att man egentligen minns. Sen det där med att helt målmedveten komma in i ett rum från ett annat och när man är där så har man helt glömt varför man hade så bråttom dit in. Vad var det jag skulle hämta? Vad gör jag här? Vad höll jag på med? osv

Fast idag pratar alla om att världen omkring oss förändras snabbare och snabbare, utvecklingen går fortare och fortare. Omvärlden är förändelig och vi måste alla anpassa oss. Det första jag märkte som drabbade mig och som jag anpassat mig till är att mina kläder krymper i garderoben, trots att de bara hänger där blir de mindre och nu har jag fått köpa en hel del nya. Inte nog med det för klädstorlekarna måste de gjort om, har de EU-anpassat dem? För förr hade jag alltid 36/38 men nu är det oftast 38/40 och tom 42 ibland!! Förstår inte vad textilindustrin sysslar med?? Även kjolarna som jag köper har numera fått en liten annan modell inte bara runt midjan utan helt plötsligt så har jag börjat tycka att min kjolar ska vara lite längre än förr. . .  Jeansen bör även vara lite högre i midjan så att inte magen hamnar på fel sida. . .. Uringningarna kanske inte ska vara så djupa, trots att L-G fortfarande uppskattar det, solen börjar ta ut sin rätt och uringningen börjar bli lite "veckad". . . .
 
Sedan har även tidningar och alla annan tidskrift  förminskat texten, för att inte tala om hur finstilt innehållsförteckningarna är på alla förpackningar man köper och sedan ett år tillbaka har jag fått anpassat mig genom att köpa ett par nya glasögon. De har faktiskt gjort underverk. Sen har jag även anppasat mig genom att  testat ljudböcker istället för att anstränga ögonen.

Men det händer visst också något med ljudet och ffa volymkontrollerna på alla apparater. Min systers man sa att ljudet på deras TV blivit sämre och jag märker ju att L-G även måste höja volymen högre och högre trots att vi har en ordentlig ljudanläggning till TV:n.

Sen pratar alla om den globala uppvärmningen men jag måste säga att jag är lite osäker på om de har rätt, eftersom jag har upptäckt att badvattnet i sjöar och hav är betydligt kallare nu än förr!!! Däremot är fotbaden heta fortfarande och det är något som är ett måste nu och även fotfil och fotkrämer mm

Ja, det är väl bara att acceptera, omvärlden är förändelig, ffa har vi inga små barn längre 10, 15 och 17. Nyss var Frida nyfödd och de andra 5 och 7 och det är ju ffa på dem man upptäcker att åren går. För inte ser jag det på L-G och mig ; ) och de senaste tre åren och ffa sista året har jag märkt att jag blirvit piggare och piggare i kroppen. Jag orkar gå betydligt längre, blir inte halt längre när jag gått någon kilometer, har sluppit dubbelseendet sista tiden mm mm. Jag vet inte om jag ska vara bromsmedicinen tacksam (den är ju så jobbig, blää) så jag får väl tacka omgivningen istället och ffa Lars-Göran, mina tre tjejer, Kajo, släkt, vänner och tom min arbetsgivare som fixat så jag har det betydligt lugnare på jobbet än vad jag hade tidigare......

* * * * *
Läste igenom det här och det ser ju nästan ut som ett tal man skulle kunna hålla på någon högtidsdag..... Men inte behöver jag något tal för jag ska göra som vanligt och inte fira något : )

Värmen tillbaka och L-G börjar semestern : )

Den her veckan är enda veckan som vi är lediga alla tillsammans på hela semestern. Ja inte Hanna förståss som har arbete att göra här hemma ; ). Fast vi har inte tänkt göra något speciellt utan bara njuta och ta och göra det som faller oss in, det enda vi har planerat är syskonträffen i slutet på juli. 

Igår ringde Lars-Gunnar och sa att de var på väg hitåt. De skulle köra inlandsvägen över Arvidsjaure för att se något annat än E4:an på semestern. Kul! Då har vi gäster i kväll. Det blir trerättersmiddag, jag har varit iväg och storhandlat och gjort en Daimglassmarängtårta till efterätt, något som jag inte testat tidigare men som ska vara godare än Daimglassen vi brukar göra. Det blir spännande, trots att jag tror att marängen inte blev perfekt :( . Hur lyckas man med maräng? Någon som vet? Malin sa att Ella (som varit bagare) hade sagt att man skulle hälla i sockret succesivt för då blev marängen bäst. Fast det sa hon förståss när det var försent och jag börjat vispa . ..

* * * *

Frida har vi inte sett mycket utav sedan vi kom från Övertorneå, hon är hos Fanny jämt, hon sov över där i natt och nu är hon där igen för att testa deras nya stoooooora badbalja/bassäng. Hanna som åkte till Oskar i går kom hem i morse men innan hade hon väckt mig redan kl 7.40 med ett SMS och ville att jag skulle hämta henne alternativt kolla när bussen hem gick. Jag somnade om och vaknade vid niotiden och ringde upp henne. . . 
Malin blev sen i går kväll men hon sov i alla fall hemma och för att det inte skulle vara så tomt här så sov även Sandra över. Sandra, Sara och Malin hade bakat en tårta och sen uppvaktat Kim som fyllde 17 år i går.

Men innan hade Sandra och Malin lagat middag åt oss här hemma. Två pajer som var riktigt goda!

* * * *

Det blev inget spår med Kajo igår utan jag har varit och lagt det idag istället och väntar nu på att det ska ligga till sig någon timme. Igår blev det en lång skogspromenad på eftermiddagen efter att det slutat regna. Man riktigt såg hur hon njöt av att få springa utav sig. Senare på kvällen var vi även en sväng ner till ån för ett dopp. Hade även tagit med mig några köttbullar för att muta henne vi möte av en speciell katt. Men jag undrar vad Lena säger när Kajo föredrar katten framför köttbullarna, hur gör man då??? Jag undrar om någon har något annat förslag.

* * * *

Malin har klippt gräsklippan medan Lars-Göran suttit och solat (läs sovit) i solstolen! Han har inga problem med att koppla utav direkt när det är semester . . . Kan även bero på att han skottat flera timmar i går kväll. Han skottade tillbaka jord och sand för att täcka hålet efter en stor sten som kommit upp på vår uppfart. ( Växer stenar? ; ) Stenen var i alla fall så stor så att han har fått spränga (kemisk sprängning) den och sedan haft hit en traktor i går som lyft iväg alla stora stenbumlingar. Nu är frågan hur vi ska göra med uppfarten? Jag hade velat ha "vitt grus" men det går inte att få tag i utan det vita grus som de säljer här i trakterna är uppblandat med svart och då vet jag inte. . . Kanske skulle man lägga plattor . . . men vilket jobb.  Vi lappar väl som de gör med alla andra gropar i vägarna här i kommunen, kan ju inte sticka ut för mycket HAHA!!

På besök hos släkten och IKEA

HEMMA IGEN! efter ett par dagar i Norrbotten. Vädret är ju inte det bästa så jag och Frida åkte upp till mormor i Övertorneå. Eftersom mormor varit sugen att åka till IKEA, men inte kommit dit, så tog vi med henne i tisdag när vi skulle dit. Det var ju så dåligt väder så även Lena hängde med. Synd bara att alla andra också tänkt på samma sak för det var fullt hus på IKEA och jag tycker synd om dem som var senare än oss för det blev ganska snabbt tomt på hyllorna. 

Själv köpte jag inte så mycket (men på IKEA det går ju ändå alltid minst på tusen kronor när men ska genom kassan) eftersom jag mest hade tänkt att kika hur det såg ut. Både på IKEA och i stan, det är ju ett tag sedan vi flyttade därifrån och nu har det hänt en hel del. Kul! ffa med den positiva andan som finns där nu.

Vi var en sväng till Stig och Lena och vad lyckades Frida med nu. Ja, fixa sig en ny mobiltelefon, en sån som hon tänkt köpa i stan fick hon istället köpa av Ronnie för 500 kr. Stig tänkte även fixa henne en GO-kart men jag sa tvärt nej. Tänk om hon skulle bli sugen att tävla, då skulle vi ju få börja jaga GO-kartbanor runt halva Sverige hela somrarna och det vet jag inte om jag skulle orka. Stig gav sig inte ritigt utan skulle ta det med L-G

Från Övertorneå åkte vi sen till Kerstin och Lars-Gunnar på Brändön. Vi sov över en natt och fick även träffa Maud som var på besök där. 

Idag torsdag är inte vädret heller något bättre. Jag hade tänkt gå och lägga ett spår åt Kajo men regnet gjorde att jag avstod. Jag tar det kanske senare i eftermiddag i stället. Hon skulle verkligen behöva aktiveras, jag tror inte tjejerna varit så aktiva med henne när jag var iväg. . . . .

Slut sedan i onsdags . . .

På kvällspromenaden i onsdags så blev jag helt plötsligt helt slut i kroppen???? Jag och L-G stannade och vilade på en parkbänk och senare gick vi lugnt hemåt och sedan dess har jag varit slut i kroppen. Kan det vara en släng av MS:n? Piggar stunder av och till men när det är som värst orkar jag absolut inget. . .

Snart 070707 kl 0707

Borde inte sitta här mitt i natten men jag skulle precis lägga mig när jag kom på att jag skulle ta ett fotbad så nu blir det en kvart här vid tangenterna.

* * * * *
Idag fyller Malin 17 år, ganska roligt tycker hon att fylla 17 den 7/7 07. Det blev massor med sjuor och hon ville ju att vi skulle uppmärksamma det på något speciellt sätt. Hon ville ha en överraskning till present men några förslag fick vi inte. Jag föreslog att jag skulle hälla en liter kallvatten på henne på morgonen när vi uppvaktade henne men det lät inte som om det var en sån överraskning hon ville ha ; ). Funderade på att få fixa en flygtur med ett litet plan, fallskärmshoppning eller något annat men jag vet inte om det var det hon ville ha. Sen tänkte jag på manikyr alternativt ansiktsbehandling men jag vet inte.... Iaf så blev det så att vi körde på det här med sju och fixade henne sju paket. Sju par trosor, sju par sockar,  sju olika nagellack, sju paket EXTRA tuggummi, "Sju sorters kakor" senaste 007-filmen och så ramade vi in 17 guldtior tillsammans med det här fotot mmimage24.
Vi får väl se reaktionen vi tänkte väcka henne 07.07 på morgonen.
* * * * *
Idag (eller nu blir det ju igår) fick Frida ha sitt födelsedagsfirande med sina kompisar. Hon har ju valt att inte har något kalas i år utan ville göra något annat. Så idag fick hon och tre av hennes kompisar (Fanny, Linn och Linnéa) en heldag på BodaBorg i Skellefteå. Gissa om det var populärt de ville inte hem förrän de skulle stänga. Jag däremot fördrev tiden hos Gun och Maffe. Fick lunch, kaffe och se deras kort som de tagit på MC-resan till och runt på Färöarna. En liten annorlunda semester hade de haft med mycket att se ffa naturupplevelser.

* * * *
Hanna har åkt iväg till Piteå i helgen tillsammans med Oscar och hans föräldrar. Det skulle ställa ett par av deras hundar så nu är Hanna på hundutsällning och utan Kajo. . . .


Härlig början på semestern.

Man kan inte tro att det är sant!  Jag började semestern i måndag och vilket väder! Hur kan man ha sån tur? Det är precis lika varmt, om inte varmare vissa dagar, som det var i Sardinien när vi var där för en månad sedan. Jag har tom badat i havet i tisdags och det är inte ofta jag känner att jag måste i.

******
Knepigt med badvattnet som blir kallare ju äldre man blir. Frida tycker aldrig att det är för kallt för att bada medan Malin och Hanna kan tycka att vatten kan vara för kallt och när de tycker att vattnet är badvänligt så tycker L-G och jag oftast att vattnet är för kallt för ett dopp.
******

Kajo får ju inte hänga med till badplatserna men jag har nu tagit för vana att ta morgonpromenaden ner till udden så hon får hoppa i och svalka sig och man riktigt ser hur hon njuter av att få simma i ån. Sen när vi kommer hem så ligger hon ute i skuggan och njuter och vill helst inte vara inomhus trots att det är svalt i groventren.

På promenad i Ahlgero, Sardinien

Vi var på en promenad inne i Gamla stan i Ahlgero och då fick jag se det här.
106058-22Ahlgero 070601
Likt en leonberger men som många hundar som fanns på Sardinien så var det här en korsning av något, vet ej vad. Husse till hunden satt inne på baren uppe till höger.

Jag kunde så klart inte låta bli att gå fram bara för att få känna ; ) 
AhlgeroGissa vem jag längtade efter då?

Långpromenad med bad

GODMORGON! Klockan var elva när jag vaknade i morse. Fast det är kanske inte så konstigt eftersom jag somnade vid halv tre i natt. Lars-Göran åkte iväg till Skellefteå vid halv ett tiden i natt för att hämta hem Malin, Sara, Hanna och Oskar från Stadsfesten. Trevligt hade de haft med bra uppträdande av bla Sahara Hotnigths. 

Iaf så hängde Malin, L-G och Frida med på morgonpromenaden med Kajo ner till sjukhusudden och nu hade jag med linan för att hon skulle få bada i ån. Jag har inte vågat släppa henne utan lina i ån eftersom jag inte vet hur strömt det är där vid udden. Men enligt Malin så brukar en hel del bada där trots att det är djupt och L-G trodde inte att de skulle vara så strömt om de inte släpper på en massa vatten från kraftverket. Kajo var riktigt sugen på att bada och jag hade med mig en boll som hon fick apportera upp på land. Tänkte börja med en boll som apport eftersom jag vet att hon inte lämnar dem i första taget och då hinner inte bollen flyta iväg i ån.

På hemvägen gick vi mot ICA för att handla lite och döm om min förvåning när jag får se en Leonberger på parkeringen. Det var en tjej som bor i Västerås och som vi tidigare träffat på en kvällspromenad och hon kom då och hälsade på Kajo och berättade att hon hade en Leonbergertik. Iaf så visade det sig att tiken (Gep's Big Bear's Graceful Girl) är en syster åt Alice som brukar vara på våra Forslundaträffar.

Vilken härlig dag det varit idag, soligt och varmt och det verkar som om morgondgen ska bli ännu bättre. Vilken semesterstart . . . . . Det blev en riktigt lång kvällspromenad i kväll, vi gick ända till golfbanan Malin  visade mig och L-G skyltarna hon skrivit. Sen är hon lite nervös för morgondagen för den här veckan ska hon arbeta ensam på kansliet.