Vad är en kvinnas liv värt?

Elisabeth och Anna, ang era kommentarer till mitt inlägg från den 24/1.

Ja, jag håller med er fullständigt om att det är DYRT, alldeles för dyrt, och jag tycker att det SKA vara gratis! Kände direkt att det är helt fel för jag vet att inte alla har råd att lägga ut pengar. Det är inte heller något jag tror att tjejer som är i den åldern själv prioriterar att lägga pengarna på (man känner ju sig oftast odödlig i den åldern) och det är inte heller alla som har föräldrar som har råd att ställa upp och hjälpa till. Sen kan det ju hända att  inte alla heller nåtts av informationen. Jag är redan orolig över hur jag ska komma ihåg det här när Frida blir över 13. Visst är det något som skolhälsovården borde informera om under högstadiet och ingå i "barnens" vaccinationsporgram. 

Man kan ju även undra vad ett liv eller allt lidande som den drabbade får utstå är värt egentligen??? Det måste ju även kännas ännu värre om man vet att det fanns vaccin som man inte fått alternativt prioriterat bort.  Vad är en kvinnas liv är värt? Ett vaccin som kan rädda liv finns men ges inte för att det är för dyrt??!!?? Nä det känns helt fel, att man inte kan ta kostnaden i vaccin istället för att ta kostnaden som vårdkostnad av de stackars tjejer som kommer att drabbas.

Jag vill bara säga till de som har tjejer under 18 att det här går på högkostnadsskyddet och jag tror att man kan slippa att betala allt på en gång om man pratar med personalen på apoteket.

* * * * * * * * *
När det gäller Malin och Hanna så vågar vi inte vänta att det blir gratis för som jag har förstått så ska vaccinet ge bättre skydd ju tidigare man tar det. Men samtidigt känner jag att det här är något man verkligen borde engagera sig i. Försöka påverka eller skapa debatt om, men det är inte jag så duktigt på. Kanske man skulle skriva någon insändare eller lägga ut något någonstans på nätet . . . . Vad tror ni?  

* * * * * * * * *

De ringde mig i fredags från vårdcentralen och våra tjejer skulle få tid för vaccination vecka 10!


* * * * * * * * *
subcutant, VADÅ? Jag vet inte? Jag tar ju själv bara sprutor varannan dag och vet att de jag tar ska tas subkutant. Men de här sprutorna har jag ingen aning om? Kan gå och kika om det står något på den jag har i kylskåpet.... INTRAMUSKULÄR står det. Vad är skillnaden egentligen? Nått med muskler förstår jag alltså ska den ena tas i muskeln och den andra inte eller?

Det har jag aldrig gjort förr ; )

Just nu gör jag något jag aldrig gjort förut! Jag sitter ENSAM med ett glas vin. Jag var jättesugen på en ÖL men har ju gett i nyårslöfte att jag inte ska dricka öl utan lära mig dricka vin istället. Så jag tänkte jag skulle testa att ta ett glas vin istället. Trots att det var ett Riojavin så blir det nog bara ett glas för så gott är det ju inte.

Ensam igen, det var bara en vecka sedan jag var ensam sist. I kväll är Malin i Bygdeå, hon skulle iväg med kompisar med skoter och grilla/fika i skogen!!! Frida är hos Linnéa och ska sova över där. Hanna och Oskar är på bio i Umeå och kommer först hem med elva bussen. L-G är fortfarande i Bad Gastein men vid 20-tiden imorgon ska jag hämta honom på Alvik.

Det kan vara bökigt att vara först ibland, iaf i Robertsfors

De ringde från VC:en idag, de skulle återkomma när de hade planerat in vem av sköterskorna som skulle ge vaccinet, hmm...

... för ca ett halvår sedan läste jag om ett vaccin mot livmodershalscancer men tänkte att det där tar jag sedan. Iaf så berättade Malin innan jul att några av hennes kompisar varit i stan och vaccinerat sig så nu efter jul tog jag tag i saken och läste mer på nätet. Upptäckte först och främst att jag är för gammal : ) för vaccinet, men Malin och Hanna är i helt rätt ålder eftersom det är ett vaccin som man bör ta mellan 13-26. Sen lästa jag mer på
http://www.vll.se och fick se att efter 18 år kostar det 3300 kr men innan 18 går det på högkostnadsskyddet. Max 1800 kr! Dumt att vänta några månader och sedan behöva betala det dubbla! Jag var i tid för en gångs skull och skulle tjäna på det! För hade Malin hunnit fylla 18 så hade vi ju  betalt 3300 kr eftersom det känns att vi ger en massa andra prylar åt barnen som kostar men det här känns som en av de bätttre sakerna man kan ge åt dem. (En fundering bara Vad skulle vaccinet kosta om det var mot prostatacancer och skulle ges åt pojkar i den ;åldern??)

Tre sprutor som ska tas inom ett intervall på ett halvår. Alltså det var bara att ringa direkt eftersom Malin fyller 18 om i början på juli! Så första vardagen efter julhelgen så ringde jag till VC:en och de skulle återkomma, sköterskan jag pratade med visste inte ens att det rörde sig om tre sprutor och inte heller att det inte var något vaccin som jag själv skulle hämta från Apoteket. Så när hon ringde upp igen fick jag veta att vår dr Kia skulle skriva recept åt tjejerna och sedan skulle jag hämta ut det på apoteket och därefter ringa barnmorskan och beställa tid för vaccinering.

Några dagar senare så var jag på Apoteket, där fanns Malins recept men inget åt Hanna =(  (Kia hade inte skrivit ut något åt henne eftersom hon skulle träffa Hanna den 17:e) . Vaccinet var inget de hade här i Robertsfors utan de skulle beställa det och ha det om några dagar. I slutet på förra veckan hämtade jag ut sprutan åt Malin, Hanna skulle ju ev få vänta eftersom hon inte varit riktigt pigg. Iaf sa Kia den 17:e åt Hanna att hon skulle skriva ut receptet, så i tisdag var jag på apoteket igen - inget recept åt Hanna. Bestämde mig för att jag skulle ringa och beställa tid åt Malin iaf. Tittade efter telefonnr till barnmorskan och såklart hade hon inte telefontid  förän idag. Så i morse ringde jag barnmorskan, det är inte jag som ska ge vaccinet,  det ingår inte i mina arbetsuppgifter osv osv, utan det är på VC:en. Jag ringde VC:ens automatiska telefonsvararen och vid elva tiden idag ringde de upp mig.

- Nä, Kia hade inte skrivit ut något recept till Hanna men skulle göra det efter helgen! Malin kunde ju inte få någon tid riktigt än eftersom de inte gjort scheman för de som skulle ge vaccinet, så sköterskan ville återkomma om när hon skulle få tid och ville gärna att även jag skulle följa med Malin för att fylla i någon enkät. Det var frågor som skulle besvaras och de frågorna kunde hon iofs ta via telefon men han hade ännu inte tillgång till enkäten så .................? 

Nu är det snö! Jag hinner massor!

Idag är det ett riktigt härligt snöoväder. Härligt om man är ledig och inte måste iväg. Det blåser och snöar och driver men det är ändå snö och INTE regn den här gången. Kajo och jag har varit ute en timma och skottat snö och lekt med en boll som just nu är borta någonstans i snön. Kajo var en sväng över till kisse som satt i sin låda på garageuppfarten och tyckte att vädret, och Kajo, var pyton.

¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*

Två nätter till och så är L-G hemma igen. Längtar... men det har ändå gått fort och bra. Trodde faktiskt att det skulle vara jobbigare med att sköta hushållet själv. Men jag har faktiskt hunnit med handling, matlagning, disken, läxläsning,dammsugning, tvätt, snöskottning (tung snö), ensamma hundpromenader, fyllt på spolarvätska, dammsugit bilen och idag tänker jag faktiskt baka en kaka! (Jag har fått ett recept från Ingegerd på en "basketkaka" med massor av choklad. Enkel att göra och ska visst vara hemskt god.) Sen har jag också haft tid att se handbolls-EM och vilken match det var igår, lika när det var 10 sek kvar och frikast för Spanien, men de missade och Sverige hann faktiskt göra ett mål till och vann! Mina eftermiddagslurar har jag också hunnit ta. Man kan ju fundera varför jag hinner mer när L-G är borta? Fast det kanske beror på att jag, för Kajos skull, jobbat mindre än vanligt och inte varit lika trött som vanligt =).

¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*

L-G och C-G har det riktigt bra i Bad Gastein! De klagar inte på något, tja kanske träningsvärken. Det är Bra väder på eftermiddagen soligt och +15 C nere i dalen. Otroligt långa och bra backar! En backe som L-G åkt hade varit 13 km lång!  Bra hotell! här fick man äta två ägg till frukost ; ). Bra mat, tre rätters middag! (trots att den var förbetald, vi hade ju bokat helpension) Det verkar som att det verkligen blev en lyckad 50 års present!!!!!!!

Gripande, Grymt och massor av Gråt . . .

Sitter här ensam i kväll. Frida sover. Mallin sover över hos Sandra. Hanna är tillsammans med Oskar mfl hos Norea. Lars-Göran sover på Arlanda och i morgon åker han i väg till Bad Gastein tillsammans med hans bror C-G för att åka slalom i en hel vecka. Härligt! Vi håller tummarna för att de får bra väder. Snö finns det där iaf.

Annars har jag gråtit och gråtit de här senaste dagarna. Jag har läst en bok och den berörde mig så mycket så tårarna bara rann så jag var tvungen att lägga ifrån mig boken flera ggr för att inte börja böla riktigt ordentligt. Sen när jag nästa gång tog tag i den igen så gick det något kapitel och sen började tårarna att rinna igen...... En jobbig bok, vet inte varför jag läste den egentligen, men nu när jag läst ut den så måste jag säga att den verkligen är läsvärd. Malin Sävstam en av de som överlevde Tsunamin i Thailand har skrivit den i dagboksform om hur hon överlevde tsunamnin och sen hur hon och hennes son Axel överlevde sorgen de närmaste åren efter katastrofen.

*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨

Jag vet nu att man inte dör av sorg, skrev Malin Sävstam i sin dagbok nästan ett år efter flodvågskatastrofen, då hon förlorade två av sina tre barn, sin man och tre nära vänner. Då hade hon gått igenom en tid när hon kände det som ett straff att hon själv hade överlevt.

Nu har hon skrivit en oerhört gripande bok om vägen tillbaka till viljan att leva. Där finns oändlig smärta och kaos, men också spirande hopp och okuvlig livskraft. En lång rad privata och professionella vänner har stöttat Malin och sonen Axel under de svarta åren efter katastrofen. Boken om dem kan i sin tur vara till hjälp för människor som drabbas av stor sorg.
Glöm inte att livet är alla dessa nu som staplas ovanpå varandra. Varje minut, timma, dag, månad och år. Livet är inte sedan . Livet pågår hela tiden och livet är nu.
Louise Linder
ur
Marit Sävstam's - När livet stannar

Ingenting är evigt...

.... men visst kunde snön ha fått vara kvar lite längre. Jag blir deppig av det här vädret....

Sen har det varit mycket jobb den här veckan. Jag missade min lediga onsdag och egentligen borde jag, för jobbets skull, även arbeta i morgon. Men jag har redan arbetat mina timmar den här veckan, + några till, och känner mig helt slut så jag får se om jag orkar iväg i morgon. 

Iaf känns det som att jag inte har sett dagsljus på hela veckan så jag borode vara hemma i morgon och hinna iväg på en promenad med Kajo och få en liten dos ljus.

SNÖÖ VITT HÄRLIGT!

I morse vaknade vi och nu har vi snö!!! Jättehärligt!

Lars-Göran hade bestämt sig redan igår att han skulle iväg till Bygdsiljum och testa skidorna. Frida, Hanna o Oskar hängde med och de var helnöjda med dagen. Kajo vill bara vara ute på gården och ligga och mysa i snön och tycker att det är jättetrevligt när vi är ute med henne och skottar snö!

Nu hoppas vi bara att det får ligga kvar ett tag vi hade ju lite snö tidigare men i torsdags morse regnade det igen så nästan all snö var borta. Fast senare på dagen vände det och vi fick snö igen och nu har det alltså snöat en hel del. 

Nyår - 2008 lär jag mig nog tycka om vin.

Oj, vad mamma har krympt. När jag kramade om henne när vi kom dit dagen innan nyårsafton så märkte jag att nu var hon betydligt mindre än i somras. När vi senare åkte därifrån säger även Malin att hon tycker att mormor blivit betydligt mindre än sist. Iof är hon 76 år men visst måste det hända något med benmassan när man sjunker ihop så där?

Vi var även och hälsade på hos Stig och Lena en sväng innan vi åkte tillbaka till Brändön.

Maud var också hos Kerstin o L-G. Hon skulle egentligen varit hemma hos Rut i Ötå och firat nyår och Ruts födelsedag tillsammans med vår kusin Irene men eftersom Rut gått bort så var hon hos Kerstin och skulle fira nyår tillsammans med Irene i Båtskärsnäs istället.

*****
På dagen på nyårsafton åkte vi till min kusin Janne och hans fru Inger. Jag vet inte när vi träffat dem sist men iaf var det första gången våra tjejer var där hos dom. Tjejerna uppskattade verkligen att få träffa släkt som de inte sett så mycket utav och framförallt tyckde de att det var kul att träffa Göte, min farbror, eftersom de då kunde föreställa sig lite hur deras morfar som de aldrig träffat (ja, Malin träffade ju honom men pappa dog ju när Malin var två veckor gammal så hon kommer ju inte ihåg honom). Sen var även min kusin Brittinger och hennes man Bosse där och även Lotta kom förbi en sväng. Lotta som jag satt barnvakt åt när jag var 15 och sedan dess knappt träffat henne.

Iaf så blir man imponerad av Janne, som sedan en trafikolycka i mitten på 1970 talet sitter i rullstol. Han har ett riktigt projekt i garaget han har köpt en jättefin begagnad Merceders som han nu renoverarar och den var minst lika fräch som modellen här nere, som också var Jannes
image37

* * * * * 
När vi kom tillbaka till Brändön var Kerstin i stort sett klar med alla middagsförberedelser och hon hade fixat en riktig GOD trerättersmiddag. Vi hade jättetrevligt och spelade bla ett spel som jag tror heter "Alias" (spelet där du ska sätta ett kort med text och bild på sin panna och medspelaren ska försöka förklara vad det är för ord/bild som är på kortet, du ska gissa och får sedan flytta en pjäs beroende på hur många kort ni hunnit på ca 45 sek. Det lag som kommer först i mål vinner:)

Vi var fyra lag Jag o L-G, Hanna o Malin, Kerstin o Frida, Lars-Gunnar o Håkan (som kom förbi vid 22-tiden när han slutat jobbet). Malin o Hanna var outstanding, de märks att de har vuxit och varit mycket tillsamman den ena hann bara säga "PIP" så gissade den andra rätt. Kerstin o Frida blev tvåa och Frida var minst lika duktig som alla vi andra. Lars-Gunnar utmärkte sig mest, ibland står det ju helt still och man lyssnar inte riktigt på vad den andra säger.

- - - -
Lars-Gunnar tar ett kort och sätter på pannan
Håkan: Det är ett djur som bor i ladugård ... och säger NÖFF NÖFF
Lars-Gunnar:   ko!
Håkan: Det är mindre och har knorr på svansen
Lars-Gunnar funderarar men kommer inte på svaret innan tiden är ute.

- - - - -
Lars-Gunnar tar ett kort och sätter på pannan och de komer fram till att det är ett sammansatt ord som börjar på SPAR sen ska Håkan förklara vad nästa delen är och säger
Håkan: Jag använder det när jag är och jagar och lägger det på axeln
Lars-Gunnar:   ryggsäck
Håkan: Nej! och så visar han hur han skjuter och säger  PANG! PANG! 
Lars-Gunnar GEVÄR!!!
Håkan: Nej! vadå SPARGEVÄR
Lars-Gunnar SPARGRIS!.
Håkan: Nej!!! En synonym till GEVÄR
Lars-Gunnar funderarar men kommer inte på svaret innan tiden är ute.


Gissa om vi hade kul det hände fler tokiga saker och jag skrattade så jag fick ont i magen, tårarna rann, och så fick jag något i halsen och spottade rakt ut, inte mycket men det hamnade nästan på L-G.
- - - - - - - - - --

Nyårslöften - Jag har ju gått upp i vikt de sista åren och tänkt att en av orsakerna kan vara att jag föredrar öl framför vin och gav nu i löfte att jag inte ska köpa öl hem och köper L-G hem öl så får jag inte dricka. Däremot får jag dricka öl om jag blir bjuden någon annanstans. Lars-Gunnar hängde med och gav samma löfte. Frida ville ju inte vara sämre så hon bestämde att detsamma skulle gälla för henne när det gällde godis!
L-G:s löfte var att han skulle köra mer MC 2008 än vad han gjort 2007 =)

Sanndrömmar - Ingen yrkesstolthet - Fortkörning

Den 21/12 fick vi tillbaka vår bil från lackeringen och då började jag tro mer på att jag ibland drömmer sanndrömmar. Natten innan hade jag drömt att de totalt misslyckat med lackeringen och att bilen hade två olika röda färger!!! Innan vi åkte iväg och hämtade bilen så berättade jag i detalj min dröm åt L-G och döm om min förvåning när vi kommer till verkstaden i Ånäset och upptäcker att fronten inte alls har samma färg som huven, skärmarna och övriga bilen! Jag blir alldeles paff och går in medan L-G stannar och synar bilen lite till.

"Vi har misslyckat med huven, vi har fått släppningar ...." säger de när jag kommer in på verkstan och vi måste lacka om huven!! Huven tänker jag som sett fronten och samtidigt kommer L-G in och jag ser på honom att han är riktigt förbannad! Fort kläcker jag ur mig att "De ska lacka om huven" så att han ska lugna ner sig lite. De räcker inte med huven säger L-G utan förklarar diplomatiskt att det inte var något snyggt jobb de gjort!

Senare när vi undersöker bilen i ordentligt ljus hittar förutom dålig lack på huven, kvar maskeringstejp, lackdamm, lack på div plastdetaljer, spolmunstycket till strålkastarna är slarvigt  fastsatt och går ej längre tillbaka av sig själv, öppnar huven och ser att de slarvat med att maskera motorn lack på motorfäste och lackdamm på flera ställen. Skärmar och huv är inte heller justerade ordentligt utan diffar och det märker jag! utan att L-G påpekat åt mig. Tittar man lite längre framifrån så ser det ut som om huven inte är riktigt stängd! Jag börjar förstå L-G som är arg, han har ju tidigare arbetat som bilmekaniker och vet att de han arbetat hos aldrig skulle lämnat ut ett sådant oproffsigt arbete. Sen känner jag mig arg för att jag krockade i Robertsfors och inte någon annan stans för hade jag krockat i närheten av en proffsigare verkstad så hade bilen antagligen lagats på ett mycket bättre sätt och inte sänkt värdet på bilen mer än vad smällen skulle ha gjort men som det är nu så syns det ju att bilen är krokad!! Det ser även ett barn för det första Frida sa när hon såg den nyfixade bilen var "Varför är det två röda färger på bilen?"

Utan blixtSå här ser det ut utan blixtMed blixtmed blixt syns även hur färgen på "sprutarmunstycket" diffar.....  Visst kan man bli besviken.... Hur blien såg ut innan ser man på en blid från ett av mina tidigare inlägg (070324) men vi har massor av tidigare bilder som visar att färgen inte diffar alls mellan skärm och front när den var ny! Kan ju undra om lackeraren är färgblind.... Nä nu ska jag inte vara dum mer. . . som sagt var jag har sagt åt L-G att vi måste ge dem en chans till, de sa ju faktiskt att de skulle lacka om huven och då får vi tala om  allt annat som vi  vill ha fixat!

* * *

Den 21 lämnade vi även tillbaka hyrbilen och L-G hämtade mig med vår Audi. Som vanligt kunde han inte hålla sig under 90 km/h och nu var det väl svårare än vanligt eftersom vi kört med en betydlligt  "segare" bil i tre veckor. Han körde om en bil i 160 km i tim, en annan bil hängde på och L-G misstänkte att det var polisen. Tyvärr kände inte jag igen registreringen men L-G körde in på en parkering och lät bilen köra om. Sen var han för snabb ut igen och retade bara föraren i bilen som legat bakom. Det var fler bilar som körde om Saaben och han hängde inte på dem och i Djäkneboda svängde han av men kom snabbt ut bakom oss igen, vilket inte L-G såg, och körde i kapp och bötade L-G för 99 km/h. Vad kunde vi säga.... skönt att han inte blev av med körkortet.....  Polisen hade inte hunnit "klocka "honom då han var uppe i 160 km/h eftersom det var en kortare bit men blivit irriterad och skulle visa att han var smartare än L-G och tog honom senare istället! 

Det är typiskt att de är L-G som åker fast, han gjorde det strax innan jul för två år sedan nästan på samma ställe som nu. Jag tror att det är fjärde eller femte gången han fått fortkörningsböter medan jag däremot aldrig fått det men som alla vet beror det ju på att jag är lite försiktigare med gasen. ; )

Trög start på 2008 men ljusare

Idag har jag varit på årets första hundpromenad!!

Jag hoppas året fortsätter bättre än det börjat. Det är typiskt att jag blir risig, förkyld och helt SLUT, när jag bestämt mig för att vara ledig och ha det skönt. Just nu så känns det bara som om jag varit ledig i två veckor och trots ledigheten sackat efter i allt.

Fast idag kändes det iaf helt bra och en känsla övar att nu har vi vänt mot ljusare tider. Det var vit snö och sol, så jag orkade iväg med Kajo på en kortare skogspromenad. Frida och Sofie hängde med och hade sina pulkor med sig. De två har förresten varit ute i flera timmar i sträck igår och idag. De är överlyckliga över den lilla snö som kommit och så har ju traktorn skottat en liten kulle här intill och där leker de nu och bygger lägenheter mm mm och har jättekul.

Jag ska försöka komma i kapp på Kajos hemsida, det är ju nytt år, när jag har lite mer ork men just nu är det sängen och böcker som gäller.